VPN

Dit is wat u moet weten over VPN!

De afkorting VPN staat voor “virtual private network”. Wat is een VPN precies? Hoe werkt een VPN?

Hoe werkt VPN?

Onveilige internetverbinding (zonder VPN)

Als u een website op internet oproept, maakt uw pc, tablet of mobiele telefoon verbinding met de websiteserver waarop de betreffende website is opgeslagen. Zodra de website van de server is gedownload, leert de externe server uw IP-adres. Voor leken klinkt dit in eerste instantie niet slecht. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het IP-adres een uniek nummer is waarmee je woonplaats en andere privégegevens kunnen worden bepaald. Dus weet elke websitebeheerder zijn privéadres?

Belangrijk: Als de verbinding met de server onversleuteld is (zonder VPN), kunnen geheime diensten, internetproviders of hackers al uw internetactiviteiten volgen.

Beveiligde internetverbinding (met VPN)

Als je een VPN op internet gebruikt, is er geen directe verbinding meer met de websiteserver. Je pc, tablet of mobiele telefoon maakt eerst verbinding met een VPN-server. Deze stuurt op zijn beurt alle gegevens door naar de websiteserver. De websitebeheerder ziet dus alleen het IP-adres van de VPN-server. De identiteit van VPN-gebruikers blijft verborgen voor derden. Belangrijk: providers zoals CyberghostVPN slaan de IP’s van hun klanten niet op, wat legaal is vanwege het hoofdkantoor van het buitenlandse bedrijf. Uw internetverbinding is niet alleen anoniem voor de websitebeheerder, maar is ook versleuteld. Geheime diensten, internetproviders en hackers hebben dus geen kans u te bespioneren. Aanbieders zoals CyberghostVPN gebruiken versleutelingstechnologieën van militaire kwaliteit, die met de huidige stand van de techniek niet kunnen worden ontsleuteld.

Veilig en beveiligd – Top 4 feiten over VPN’s:

  • Het installeren van een VPN duurt ongeveer 3 minuten
  • Een VPN is gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor leken
  • Met een VPN ben je volledig anoniem
  • VPN’s bieden bescherming tegen hackers

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Het grootste voordeel van VPN’s is dat je veilig en anoniem op internet kunt surfen. VPN’s bieden bescherming tegen waarschuwingen door middel van anonimisering. Vooral gebruikers van bestandsdeling en torrent-platforms zouden het gebruik van VPN’s moeten overwegen. Zoals het grote Redtube-schandaal aantoonde, moeten VPN’s tegenwoordig altijd worden gebruikt op erotische sites, omdat waarschuwingen per post snel kunnen optreden, wat erg duur kan zijn.

VPN’s bieden ook voordelen voor streamers. Als u op vakantie zoals gewoonlijk toegang wilt tot Duitse inhoud, kunt u dit heel eenvoudig doen met behulp van een VPN.

Hoe gebruik ik een VPN?

Het gebruik van een VPN is ook geschikt voor niet-professionals. Kies eerst een VPN-provider (overzicht van de beste providers). Vervolgens kunt u het VPN-programma downloaden op uw pc, tablet of mobiele telefoon. Installatie duurt slechts een paar klikken. Start vervolgens het programma en klik op “Activeer VPN”. Nadat de VPN verbinding heeft gemaakt met de VPN-server, kunt u veilig en anoniem op internet surfen.

Overigens hoeft bij een VPN de prijs niet doorslaggevend te zijn. Het is namelijk niet zo dat de duurste aanbieders ook de beste zijn. Kijk gerust eens tussen de goedkoopste VPN om een geschikte aanbieder te vinden.