Online winkel

Is het koopcontract geldig met de orderbevestiging?

Helaas is er geen algemeen antwoord op de vraag of een koopcontract al tot stand komt via een orderbevestiging. Het hangt ervan af of een orderbevestiging moet worden opgevat als een loutere ontvangstbevestiging van de bestelling of als acceptatie van de bestelling vanwege de inhoud ervan.

Een overeenkomst komt in principe altijd tot stand door aanbod en aanvaarding. Het tonen van producten op de website van een webwinkel is in eerste instantie slechts een uitnodiging aan consumenten om een ​​bestelling te plaatsen bij de webwinkel (vergelijkbaar met de etalage van een winkel). Als u nu een bestelling plaatst bij een onlineshop, betekent dit een aanbod van u aan de onlineshop om een ​​specifiek product tegen de weergegeven prijs te kopen. Als uw aanbod door de onlineshop wordt geaccepteerd, komt er een geldig verkoopcontract tussen u en het bedrijf voor het product tegen de weergegeven prijs.

Aanvaarding van de bestelling door de online shop

De onlineshop kan uw bestelling accepteren met een verklaring (bijv. contractbevestiging). Het is helaas niet mogelijk om via een orderbevestiging een algemeen antwoord te geven of de koopovereenkomst al tot stand is gekomen. Het hangt ervan af hoe de orderbevestiging in het individuele geval moest worden begrepen vanuit het oogpunt van een redelijke consument. Een orderbevestiging met de vermelding “We hebben uw bestelling ontvangen en zullen deze onmiddellijk verwerken. Uw bestelling wordt pas geaccepteerd als de goederen zijn verzonden.” is geen acceptatie van de bestelling; hierdoor komt geen contract tot stand. Een orderbevestiging met de tekst “Wij nemen uw bestelling met dank aan en zullen uw bestelling onmiddellijk uitvoeren.” Anderzijds moet dit worden opgevat als aanvaarding van het aanbod, waarmee een contract tot stand komt.

Anderzijds kan de webshop via een actie je bestelling ook accepteren. Zo geven veel webshops in hun algemene voorwaarden aan dat de bestelling pas wordt geaccepteerd als de goederen daadwerkelijk zijn verzonden. Dit is ook toegestaan ​​als het aanbod nog niet is geaccepteerd. Het verzoek van de onlineshop om vooruitbetaling (“vooruitbetaling” of “onmiddellijke overboeking”) moet ook worden opgevat als acceptatie van uw bestelling. Zelfs bij betaling met creditcard of PayPal kan de specifieke afschrijving van uw creditcard of PayPal-rekening worden opgevat als een stilzwijgende (“impliciete”) acceptatie van uw bestelling. Als alternatief hebben online winkels ook de mogelijkheid om de aankoopprijs gewoon op een creditcard te reserveren.

Onjuiste prijzen

Als de online winkel een onjuiste prijs voor de goederen heeft weergegeven op het moment dat u uw bestelling plaatst (prijsfout) en het koopcontract tot stand is gekomen door acceptatie van uw bestelling, kan de online winkel uw bestelling niet zonder meer annuleren. Omdat het koopcontract aanvankelijk geldig was met de verkeerde prijs. De online winkel kan het koopcontract echter wegens een fout betwisten als u de fout van de online winkel (namelijk de prijsfout) had moeten opmerken (bijvoorbeeld omdat het duidelijk een kommafout of een softwarefout was).