Dordrecht

Dordrecht – historische eilandstad in Zuid-Holland

Dordrecht kreeg in 1220 stadsrechten en is daarmee een van de oudste steden van Nederland. Toen tijdens de Sint-Elisabethvloed in 1421 grote delen van Zuid-Holland onder water kwamen te staan, werd Dordrecht een eiland.

Dordrecht – voormalige handelsmetropool aan de arm van de Rijn

Dordrecht heeft een lange geschiedenis als handelscentrum in Zuid-Holland. Aan het einde van de 13e eeuw begon de opkomst van de stad met de handel in wijn, hout en graan. In 1572 werd Willem van Oranje uitgeroepen tot leider van de onafhankelijkheidsbeweging in Dordrecht. Door de strategisch gunstige ligging heeft de stad door de eeuwen heen herhaaldelijk een sleutelrol gespeeld in de bevrijdingsoorlogen. In Dordrecht waren tot in de 20e eeuw garnizoenen gelegerd. Het kerngebied van de stad ligt op een eiland en wordt omringd door de Beneden Merwede-tak van de Rijn. Het splitst zich in de rivieren Oude Maas en Dordtes Kil en het Kanaal Noord voor het stadsgebied.

Historisch erfgoed in Dordrecht

Bijna 900 monumenten en ruim 700 monumentale panden uit verschillende eeuwen maken de oude binnenstad van Dordrecht tot een architectonisch pareltje in de provincie Zuid-Holland. Het stadhuis met de neoklassieke gevel is gebouwd op middeleeuwse fundamenten. Onder het gebouw bevinden zich de kruisgewelfde kelders en op de zolder bevinden zich historische gevangeniscellen uit de 18e eeuw. Aan de oude haven verrijzen historische graanschuren naast imposante patriciĆ«rshuizen en de scheve puntgevelhuizen van de kooplieden. De 16e-eeuwse zandstenen Muntpoort markeerde ooit een toegangspoort tot het stadscentrum. Daarachter staat het muntgebouw, waarin sinds 1367 de munten voor de streken Holland en Zeeland zijn geslagen. Het oudste woongebouw van de stad staat bekend als “’t Zeepaert” en dateert uit 1495.

Architectuur met culturele en historische betekenis

Een van de meest indrukwekkende gebouwen in Dordrecht is de Grote Kerk in het stadscentrum. De gotische basiliek is na een brand in 1457 herbouwd en heeft een schitterend interieur. De marmeren preekstoel uit 1756, de koorbank uit de 16e eeuw en het orgel uit 1671 behoren tot de meest waardevolle uitrustingen in de kerk. Een monumentaal pand is het voormalige Augustijnenklooster Het Hof, dat met de gerenoveerde Statenzaal nu een cultureel centrum in Dordrecht is. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse steden heeft Dordrecht geen grachten, maar meerdere historische havens midden in de stad.

Nationaal Park De Biesbosch

Aan de poorten van Dordrecht ligt Nationaal Park De Biesbosch, een soortenrijk natuurparadijs met talloze rivieren, kanalen en meren. Het natuurgebied ligt in het voormalige overstromingsgebied en is bereikbaar via een netwerk van wandel- en fietspaden. Startpunt voor wandel- en fietstochten tijdens uw vakantie in vakantiehuis Holland is het Bezoekerscentrum van het Biesbosch Museum, waar u veel informatie kunt krijgen over de flora en fauna van het nationale park. Het labyrint van beekjes, moerasbossen, heide en rietgebieden is een toevluchtsoord voor talloze vogelsoorten, die je vanaf verschillende uitkijktorens kunt aanschouwen.

Meer te zien en te doen

Rondom het stadje is er vanzelfsprekend nog veel meer te zien ent e doen. Als je bovendien de kortingskaart van nappas aanschaft, kun je op veel dagjes uit en evenementen extra korting krijgen, en wordt een dagje uit een beetje goedkoper.